Inloggen
Wachtwoord vergeten?
Nieuws
Prijzen bestaande koopwoningen stijgen in 2020 door naar recordniveau
25 januari 2021
Bron: CBS/Kadaster

Een bestaande koopwoning was in 2020 gemiddeld 7,8 procent duurder dan in 2019. De prijsindex bestaande koopwoningen steeg door naar het hoogste niveau sinds de start van de meting in 1995. In de provincie Groningen was de prijsstijging het grootst. Verder wisselden in Nederland 7,7 procent meer woningen van eigenaar dan in 2019. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Na een hoogtepunt in 2008 daalden de prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland. In 2013 werd het dieptepunt bereikt. Daarna zijn de prijzen gestegen en bereikte de prijsindex in 2020 het hoogste niveau sinds de meting in 1995 begon. Het aantal transacties bedroeg in 2020 bijna 236 duizend woningen. Dat is na 2017 het hoogste aantal ooit.

Grootste prijsstijging in Groningen

In alle provincies waren koopwoningen duurder dan in 2019. De prijsstijgingen varieerden van 6,5 procent in Noord-Holland tot 10,4 procent in Groningen. Opvallend is dat de provincies met de grootste prijsstijgingen vooral in het oosten en zuidwesten van Nederland liggen.

Grootste stijging aantal transacties in Noord-Brabant

Ook wisselden in alle provincies meer woningen van eigenaar dan in 2019. Noord-Brabant noteerde de grootste stijging van het aantal transacties met 13 procent. De prijsstijging in Noord-Brabant was echter de op een na kleinste van alle provincies. De toename van het aantal woningtransacties was het kleinst in Flevoland (3,4 procent). De prijsstijging in Flevoland was echter de op een na grootste van de provincies.

Grootste prijsstijging, kleinste toename transacties in Utrecht

Van de vier grootste steden van Nederland had Utrecht vorig jaar de grootste prijsstijging, namelijk 9,4 procent. In Amsterdam was de prijsstijging met 4,7 procent het kleinst. Utrecht noteerde echter de kleinste toename van het aantal woningtransacties (1,6 procent). In Den Haag was de stijging van het aantal transacties met 8,5 procent het grootst.

Prijsstijging in alle woningtypes

Na het dieptepunt in 2013 zijn de prijzen van alle onderzochte woningtypen gestegen. Appartementen zijn het meest in prijs gestegen. Die zijn in vergelijking met 2013 ruim 65 procent duurder geworden. De prijsstijging van vrijstaande woningen was, met ruim 36 procent, het kleinst. Opvallend was dat de prijsstijging jaar op jaar van appartementen in het vierde kwartaal van 2020 het kleinst was van alle woningtypen. Vanaf het tweede kwartaal van 2014 tot het derde kwartaal van 2020 was de prijsstijging van appartementen vrijwel altijd het hoogst.