Inloggen
Wachtwoord vergeten?
Nieuws
Onduidelijkheid over amendement Omtzigt inzake OZB voor sportaccommodaties, dorpshuizen, en andere instellingen van sociaal belang
23 november 2018
Bron: VNG

Vorige week is bij de stemmingen over het Belastingplan 2019 een amendement aangenomen dat de Gemeentewet wijzigt. De wijziging houdt in dat gemeenten de vrijheid krijgen om voor de ozb voor sportaccommodaties, dorpshuizen, en andere instellingen van sociaal belang (een muziekvereniging, goede doelen) het eigenarentarief voor woningen in rekening te brengen voor de ozb in plaats van het vaak hogere tarief voor niet-woningen. Dit gaat in per 1 januari 2019.

Onduidelijk

De VNG constateert dat het amendement bij gemeenten veel vragen oproept, en dat het onduidelijkheden bevat. In de toelichting wordt bijvoorbeeld de suggestie gewekt dat het gebruikersdeel vrijgesteld kan worden.

Wij beraden ons nu over de reikwijdte van het amendement en streven ernaar gemeenten zo spoedig mogelijk nader te informeren.

Geen verplichting

Het amendement verplicht gemeenten overigens niet om voor instellingen van sociaal belang het woningtarief toe te passen. Het is facultatief.