Inloggen
Wachtwoord vergeten?
Nieuws
Consultatie wetsvoorstel verbetering rechtsbescherming WOZ
6 maart 2019
Bron: VNG

Ter consultatie ontving de VNG het conceptwetsvoorstel voor de wijziging van de Wet Waardering onroerende zaken (Wet WOZ). Met het voorstel beoogt de regering de rechtsbescherming voor belanghebbenden bij een WOZ-waarde te verbeteren.

Het voorstel haakt aan bij de Algemene wet bestuursrecht en de individuele WOZ-beschikking wordt een zaaksgebonden WOZ-beschikking. Het wetsvoorstel verdient respect voor de wijze waarin het de rechtsbescherming voor belanghebbenden wil verbeteren zonder daarbij de uitvoeringspraktijk bij gemeenten overmatig te belasten.

Het wetsvoorstel heeft dan ook deels de instemming van de VNG. Maar er zijn ook onderdelen waar het gewenste resultaat niet wordt bereikt en op onderdelen biedt het voorstel nog onvoldoende duidelijkheid.

Speerpunt in de VNG-reactie is het verzoek aan de wetgever om een uitvoeringstoets. Die is noodzakelijk om naast de financiële, ook de bestuurlijke, praktische en informatiekundige gevolgen van het wetsvoorstel in kaart te brengen.

Verder: sommige voorstellen zijn een praktische verlichting in de richting van de gemeenten, maar daarbij reizen vragen over de juridische houdbaarheid.

En hier als laatste: vast staat dat de rechtsbescherming bij een tegenstijdig belang bij de WOZ-waarde moet worden verbeterd. Tegelijkertijd is het goed om even stil te staan bij de impact die dit voorstel heeft op de uitvoeringspraktijk, mede gezien het feit dat er in die praktijk nog weinig problemen worden gemeld.