Inloggen
Wachtwoord vergeten?
Nieuws
De problematiek rondom de doorlopende volmacht
30 oktober 2020
Bron: LVLB, VNG en Samen Organiseren

No-cure-no-pay-bedrijven maken, net als andere dienstverleners, gebruik van een volmacht om namens de belastingplichtige bezwaar te kunnen maken. In de meeste gevallen wordt in de volmacht zelf geen beperking gegeven in de tijd, zoals een beperking tot een belastingjaar of kalenderjaar. Via haar leden ontvangen de VNG en de LVLB vragen hoe zij om moeten gaan met dergelijke volmachten. In de praktijk blijkt dat belastingplichtigen niet steeds op de hoogte zijn van de rechtshandelingen die de dienstverlener in hun naam verricht en het ook niet altijd eens zijn met deze rechtshandelingen. De vraag is welke mogelijkheden de gemeente heeft om de volmacht te verifiëren, om te controleren of de belastingplichtige inderdaad bezwaar heeft willen laten instellen en of er mogelijkheden zijn om de volmacht te weigeren indien zonder medeweten of tegen de wil van de belastingplichtige rechtsmiddelen zijn of worden aangewend door de dienstverlener. Voor de werkgroep Samen Organiseren was dit reden om dit nader te laten onderzoeken.

In opdracht van de LVLB zijn aan het ESBL de volgende onderzoeksvragen gesteld:

1.Is het toegestaan dat een doorlopende machtiging wordt gebruikt voor latere jaren, zonder dat de volmachtgever daarvan op de hoogte wordt gesteld door de gevolmachtigde?

2. Wat als een volmachtgever op enig moment niet wil dat de gevolmachtigde bezwaar maakt?

3. Is er een mogelijkheid om, gelijk aan de situatie bij de Belastingdienst, een beperkte geldigheid van de machtiging in te stellen?

Mr. A.P. Monsma geeft in de bijgevoegde notitie antwoord op de bovengestelde vragen.