Inloggen
Wachtwoord vergeten?
Nieuws
Stijging woonlasten grote gemeenten voor woningeigenaren 6,0 procent, voor huurders 3,2 procent
17 januari 2023
Bron: COELO

Huishoudens met een koopwoning betalen dit jaar in de grote gemeenten 6,0 procent meer aan gemeentelijke woonlasten. Voor huurders is deze stijging met 3,2 procent veel lager. Vooral de onroerende-zaakbelasting (ozb) stijgt in de grote gemeenten. Dit blijkt uit het rapport Kerngegevens Belastingen Grote Gemeenten 2023 van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen.

COELO onderzocht de tarieven van 39 grote gemeenten, waar 41 procent van de Nederlandse bevolking woont. Het volledige rapport, met cijfers over alle afzonderlijke grote gemeenten, is te vinden op www.coelo.nl.

Woningeigenaren betalen 6,0 procent meer aan gemeente. 
De gemeentelijke woonlasten voor meerpersoonshuishoudens met een koopwoning (ozb, rioolheffing en afvalstoffenheffing min een eventuele korting op de totale aanslag) stijgen gemiddeld met 52 euro (6,0 procent) tot 925 euro per jaar. Vooral de onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt sterk, namelijk gemiddeld met 9,1 procent (31 euro). Dit percentage is gecorrigeerd voor de stijging van de huizenprijzen. De rioolheffing (4,8 procent; 9 euro) en de afvalstoffenheffing (4,5 procent, 16 euro) stijgen minder sterk. De sterke stijging van de gemeentelijke woonlasten voor woningeigenaren komt vooral doordat Amsterdam, ’s-Gravenhage en Utrecht de ozb met meer dan 20 procent verhogen. In de overige grote gemeenten stijgen de woonlasten gemiddeld 3,9 procent (35 euro).

Stijging woonlasten huurders lager
Huishoudens met een huurwoning betalen geen ozb aan de gemeente, maar wel afvalstoffenheffing en in sommige gemeenten rioolheffing. Gemiddeld betalen zij hieraan 414 euro. Dat is 13 euro (3,2 procent) meer dan in 2022. De lagere stijging voor huurders komt niet alleen doordat zij geen ozb betalen, maar ook doordat de rioolheffing voor huurders met 2,2 procent (1 euro) minder sterk stijgt dan die voor huiseigenaren.