Inloggen
Wachtwoord vergeten?
Nieuws
Beperking afschrijving gebouwen in de vennootschapsbelasting tot 100% WOZ-waarde
19 september 2018
Bron: Ministerie van Financiën

De afschrijving op gebouwen in eigen gebruik in de Vpb wordt beperkt. Vanaf 2019 is het voor belastingplichtigen in de Vpb alleen nog mogelijk om op een gebouw af te schrijven als de boekwaarde van het gebouw hoger is dan 100% van de WOZ-waarde van dat gebouw. Deze maategel staat in het wetsvoorstel Wet bronbelasting 2020 dat op 18 september is ingediend bij de Tweede Kamer.

Met deze maatregel gaat voor gebouwen in eigen gebruik binnen de Vpb dezelfde regel gelden als voor gebouwen die worden verhuurd aan derden (gebouwen ter belegging). Uiteraard geldt hierbij dat wanneer de WOZ-waarde hoger is dan de boekwaarde van het gebouw, dat niet leidt tot een opwaardering en dus tot een Vpb-heffing. De maatregel zorgt er in het algemeen voor dat het verschil tussen de boekwaarde en de toekomstige verkoopwaarde kleiner is, met als gevolg dat de belastbare winst bij verkoop van het gebouw lager is. Daarmee wordt ook de mogelijkheid voor langdurig uitstel van belastingheffing door gebruikmaking van de herinvesteringsreserve beperkt. Indien sprake is van een lagere verkoopwaarde dan de boekwaarde, kan het verlies op dat moment ten laste van het resultaat worden gebracht. Zie ook de memorie van toelichting bij het wetvoorstel

De maatregel gaat niet gelden voor ondernemers die in de inkomstenbelasting vallen. Daar blijft gelden dat een pand in eigen gebruik mag worden afgeschreven tot 50% van de WOZ-waarde.