Inloggen
Wachtwoord vergeten?
Nieuws
Tweede Kamer stemt in met amendement dat woningtarief OZB mogelijk maakt voor sportaccommodaties en sociaal belang behartigende instellingen; motie om OZB-vrijstelling zonnepanelen te ontwikkelen 
15 november 2018
Bron: Tweede Kamer

Op 15 november heeft de Tweede Kamer gestemd over het Belastingplan 2019. Hierbij zijn een amendement en een motie aangenomen die voor de gemeentelijke belastingpraktijk van belang zijn. Het Belastingplan moet nog door de Senaat worden behandeld. 
 

Amendement

Het amendement wijzigt artikel 220f van de Gemeentewet. Het amendement bewerkstelligt dat gemeenten per 1 januari 2019 de vrijheid krijgen om voor sportaccommodaties, dorpshuizen, andere sociaal belang behartigende instellingen zoals de lokale muziekvereniging of de scouting, en goede doelen, het woningtarief in rekening te brengen voor de onroerende-zaakbelasting in plaats van het tarief voor niet-woningen.


Motie onderzoek

Bij de stemming over het Belastingplan 2019 is ook een motie aangenomen. Deze motie houdt in het verzoek om een voorstel te ontwikkelen waarmee zonnepanelen standaard buiten de onroerende-zaakbelasting gehouden worden en om te onderzoeken hoe vormen van verduurzaming in de toekomst niet ontmoedigd worden door hogere lokale lasten.