Inloggen
Wachtwoord vergeten?
Nieuws
Atlas van de lokale lasten 2020
6 april 2020
Bron: COELO

Een huishouden met een eigen woning betaalt dit jaar gemiddeld 776 euro aan de gemeente. Dat is 5,0 procent meer dan vorig jaar. Er gaat 295 euro naar de ozb, 283 euro naar de afvalstoffenheffing en 199 euro naar de rioolheffing. Dit blijkt uit de Atlas van de Lokale Lasten die COELO 5 april presenteert. COELO is een onderzoeksinstituut verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Huurders betalen gemiddeld 389 euro aan de gemeente. Dit bedrag is lager omdat huurders vaak geen ozb betalen. Zij betalen afvalstoffenheffing (gemiddelden 283 euro). In een deel van de gemeenten ook rioolheffing (106 euro).

Macronorm OZB vervangen door benchmark

De macronorm OZB is met ingang van 2020 vervangen door de “Benchmark gemeentelijke belastingen”. Deze benchmark geeft gemeenten meer informatie over de ontwikkeling van de lokale lasten in zowel eigen als andere gemeenten. Daarmee kunnen gemeenten nog bewuster keuzes maken over de lastenontwikkeling. De woonlasten zijn de som van de gemiddeld betaalde ozb, de afvalstoffenheffing en de rioolheffing minus een eventuele heffingskorting.