Inloggen
Wachtwoord vergeten?
Nieuws
Zet alvast in uw agenda: VNG Belastingconferentie 21 en 22 maart met als motto 'Vertrouwen in uitvoering'
28 november 2022
Bron: VNG

De VNG Belastingconferentie 2023 is op 21 en 22 maart te Arnhem, Sportcentrum Papendal.  De 2-daagse conferentie heeft als motto: Vertrouwen in uitvoering. Veel van de workshops staan in dat teken. Marnix van Rij, staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst, geeft zijn visie op het onderwerp.
Inschrijven kan vanaf januari 2023, in de agenda zetten mag nu al.

De helft van de Nederlandse bevolking heeft het vertrouwen in de overheid verloren. Oorzaken zijn o.a. de coronacrisis, de stikstofcrisis, de woningnood en de afhandeling van de toeslagenaffaire en de aardbevingenschade.

Het afnemend vertrouwen is ook zichtbaar bij de uitvoering van de Wet WOZ. Taxateurs worden steeds vaker argwanend binnengelaten. Inwoners maken bezwaar tegen een WOZ-beschikking omdat ze er niet op vertrouwen dat de gemeente haar werk goed heeft gedaan. En er is de recente media-aandacht voor de foto app, die werd ontwikkeld om het verstrekken van inlichtingen aan gemeenten te vergemakkelijken, maar die wordt ervaren als een inbreuk op de privacy. 

Het rijk werkt – samen met gemeenten – hard aan herstel van het vertrouwen. Gemeenten helpen het rijk, bijvoorbeeld bij het oplossen van de problemen rond de toeslagenaffaire. En zij werken samen aan oplossingen voor de woningnood en de stikstofproblemen. Het rijk en de gemeenten hebben elkaar daarbij nodig.

De sleutel tot herstel van vertrouwen ligt voor een deel in de handen van gemeenten zelf. Innovatie, betere informatieverstrekking en meer informeel contact met inwoners kunnen daaraan bijdragen. 

Daarnaast is het noodzakelijk dat de wetgever meedenkt. Bijvoorbeeld over maatregelen die informeel contact vergemakkelijkt en bevordert. En over aanpassing van bestaande regelgeving die wantrouwen en formalisering onbedoeld in de hand werkt. In september 2022 kondigde het kabinet al een onderzoek aan naar oneigenlijk gebruik van bezwaar- en beroepsprocedures. Dit als vervolg op eerder onderzoek naar de werkwijze en het verdienmodel van ‘no cure no pay bedrijven. 

Kortom: er is werk aan de winkel voor de overheden. Betere uitvoering en betere regelgeving om het vertrouwen bij inwoners en bedrijven te herstellen.