Inloggen
Wachtwoord vergeten?
Nieuws
Herinnering: Komt u ook naar de VNG Belastingconferentie 2023?
2 maart 2023
Bron: VNG

U kunt zich nog inschrijven voor de VNG Belastingconferentie 2023 via www.vngbelastingconferentie.nl. Daar vindt u ook een lijst met sprekers en info over alle workshops. 

De VNG Belastingconferentie 2023 vindt plaats op 21 en 22 maart te Arnhem, Sportcentrum Papendal. De 2-daagse conferentie heeft als motto: Vertrouwen in uitvoering. Veel van de workshops staan in dat teken. Marnix van Rij (staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst) , Addie Stehouwer (ombudsman Den Haag) en Andries Kok (directeur Lokaal Bestuur en Informatiesamenleving VNG) geven plenair hun visie op het onderwerp.

De helft van de Nederlandse bevolking heeft het vertrouwen in de overheid verloren. Oorzaken zijn o.a. de coronacrisis, de stikstofcrisis, de woningnood en de afhandeling van de toeslagenaffaire en de aardbevingenschade.

Het afnemend vertrouwen is ook zichtbaar bij de uitvoering van de Wet WOZ. Taxateurs worden steeds vaker argwanend binnengelaten. Inwoners maken bezwaar tegen een WOZ-beschikking omdat ze er niet op vertrouwen dat de gemeente haar werk goed heeft gedaan. En er is de recente media-aandacht voor de foto app, die werd ontwikkeld om het verstrekken van inlichtingen aan gemeenten te vergemakkelijken, maar die wordt ervaren als een inbreuk op de privacy. 

Gemeenten en Rijk werken samen hard aan herstel van vertrouwen. Bijvoorbeeld bij het oplossen van de problemen rond de toeslagenaffaire. En zij werken samen aan oplossingen voor de woningnood en de stikstofproblemen. Het Rijk en de gemeenten hebben elkaar daarbij nodig.

De sleutel tot herstel van vertrouwen ligt voor een deel in de handen van gemeenten zelf. Innovatie, betere informatieverstrekking en meer informeel contact met inwoners kunnen daaraan bijdragen.

Daarnaast is het noodzakelijk dat de wetgever meedenkt. Bijvoorbeeld over maatregelen die informeel contact vergemakkelijkt en bevordert. En over aanpassing van bestaande regelgeving die wantrouwen en formalisering onbedoeld in de hand werkt. In september 2022 kondigde het kabinet al een onderzoek aan naar oneigenlijk gebruik van bezwaar- en beroepsprocedures. Dit als vervolg op eerder onderzoek naar de werkwijze en het verdienmodel van ‘no cure no pay bedrijven.

Kortom: er is werk aan de winkel voor de overheden. Betere uitvoering en betere regelgeving om het vertrouwen bij inwoners en bedrijven te herstellen. Een bezoek aan de VNG Belastingconferentie 2023 kan u daarbij helpen. Bijvoorbeeld door het bijwonen van workshops. U kunt kiezen uit 32 verschillende onderwerpen, daarbij is uiteraard de fiscaliteit niet vergeten.

Er is veel ruimte voor contact met collega’s van andere organisaties.