Inloggen
Wachtwoord vergeten?
Nieuws
Prijzen koopwoningen in januari bijna 2 procent hoger dan jaar eerder
22 februari 2024
Bron: CBS/ Kadaster

In januari 2024 waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 1,8 procent hoger dan in januari 2023. Ten opzichte van december 2023 stegen de prijzen in januari met 1,2 procent. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS en het Kadaster.

Prijzen koopwoningen stijgen met 1,2 procent ten opzichte van december

Ten opzichte van december is de prijsindex bestaande koopwoningen in januari met 1,2 procent gestegen. De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juli 2022 een piek. Daarna sloeg de trend om en daalde de prijsindex enige tijd. Sinds juni 2023 stegen de prijzen van koopwoningen echter weer.

Meer transacties bestaande koopwoningen in januari

Het Kadaster maakte bekend dat het in januari 14.452 woningtransacties registreerde. Dat is ruim 10 procent meer dan een jaar eerder.

In januari was de gemiddelde transactieprijs voor een bestaande koopwoning 433.285 euro. Voor het bepalen van prijsontwikkelingen van bestaande koopwoningen wordt echter niet de transactieprijs, maar de prijsindex gebruikt. Bij de berekening van de prijsindex wordt rekening gehouden met kwaliteitsverschillen tussen koopwoningen. In de gemiddelde transactieprijs zit geen kwaliteitscorrectie.