Inloggen
Wachtwoord vergeten?
Nieuws
Rapport Coelo beschrijft en bevestigt door gemeenten geconstateerde problemen met no cure - no pay bedrijven
10 november 2021
Bron: Coelo

Gemeenten moeten een vergoeding betalen als de WOZ-waarde in bezwaar of beroep wordt aangepast. In 2021 is 49% van de bezwaren tegen de WOZ-waarde van woningen ingediend door een no cure – no pay bedrijf. Bij niet-woningen is het percentage 40%. De percentages stijgen ieder jaar. Daardoor wordt het bezwaartraject onnodig geformaliseerd, terwijl veel gemeenten nu juist streven naar een verdergaand informeel contact met de burger.

In het Bestuurlijk overleg financiële verhoudingen van oktober 2018 is besloten onderzoek te doen o.a. naar de effecten van no cure - no pay op de uitvoering van de Wet WOZ. Het onderzoek is uitgevoerd door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). Het onderzoeksrapport is verschenen in februari 2021. Het rapport geeft niet op alle vooraf gestelde vragen een afdoende antwoord. De VNG heeft daarom het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo) gevraagd om aanvullend onderzoek te doen.

Het onlangs gereed gekomen onderzoeksrapport bevat een beschrijving en empirische analyse van de werkwijze van de bureaus. Conclusie is dat de door de bureaus ontvangen grotendeels vaste kostenvergoeding relatief hoog is gezien de veelal sterk geautomatiseerde werkwijze. En dat levert een financiële prikkel op om zoveel mogelijk bezwaarschriften (nagenoeg ongeacht de slagingskans) in te dienen.

Dit bevestigt de door gemeenten geconstateerde problemen die ook tot uitdrukking komen in de bij de Algemene Ledenvergadering van de VNG in op  16 juni 2021 aangenomen motie. Die motie heeft als strekking: met behoud van rechtsbescherming een oplossing vinden voor de onnodige kostenpost en uitvoeringsproblemen veroorzaakt door no cure - no pay bedrijven.

Het rapport zal door de VNG worden benut in de lopende gesprekken met stakeholders waaronder de betrokken ministeries en de belangenvereniging van no cure – no pay bedrijven.  De inzet daarbij is om zo snel mogelijk te komen tot een adequate rechtsbescherming zonder perverse prikkels.

Zie voor nadere berichtgeving over het Coelo-onderzoek onder meer een bericht op Gemeente.nu.