Inloggen
Wachtwoord vergeten?
Nieuws
Koopwoningen 7,6 procent duurder in juni
31 juli 2020
Bron: CBS/ Kadaster

Bestaande koopwoningen waren in juni 7,6 procent duurder dan in juni 2019. De prijsstijging is nagenoeg hetzelfde als in de voorgaande maand. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Stijgende trend prijzen koopwoningen

Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen en in juni 2013 werd een dieptepunt bereikt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. In mei 2018 was de prijsindex bestaande koopwoningen voor het eerst hoger dan het recordniveau in augustus 2008. In juni 2020 bereikte de index het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in juni 2013 lagen de prijzen in juni 48,3 procent hoger.

Meer transacties bestaande koopwoningen in juni

Het Kadaster maakte bekend dat het in juni 17.722 woningtransacties registreerde. Dat is ruim 14 procent meer dan een jaar eerder. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn 106.502 woningen gewisseld van eigenaar, bijna 7 procent meer dan in dezelfde periode van 2019.

Friesland enige provincie met daling aantal verkochte woningen

Van alle provincies zijn in het tweede kwartaal alleen in Friesland minder woningen verkocht dan in dezelfde periode van 2019. De daling kwam uit op 1,8 procent. Het aantal verkochte woningen in Noord-Holland was nagenoeg hetzelfde als een jaar eerder. In alle andere provincies was het aantal transacties hoger dan in het tweede kwartaal van 2019. Noord-Brabant noteerde de grootste toename van het aantal woningtransacties (10,8 procent).

In Groningen opnieuw grootste prijsstijging

In alle provincies waren bestaande koopwoningen in het tweede kwartaal gemiddeld duurder dan een jaar eerder. Net als in de afgelopen drie kwartalen was de prijsstijging het grootst in Groningen. Bestaande koopwoningen waren daar gemiddeld 11 procent duurder. In Friesland was de prijsstijging met 6,1 procent het kleinst.

Minder woningtransacties in Amsterdam, Utrecht en Den Haag

In drie van de vier grootste steden van Nederland zijn in het tweede kwartaal minder woningen van eigenaar gewisseld dan een jaar eerder. In de gemeente Utrecht was de afname van het aantal transacties met 9,2 procent het grootst. Alleen in Rotterdam lag het aantal transacties hoger. De stijging bedroeg bijna 4 procent.

Een bestaande koopwoning was in de vier grootste gemeenten van Nederland in het tweede kwartaal van 2020 duurder dan een jaar eerder. Met bijna 9 procent was de prijsstijging het grootst in gemeente Utrecht. De gemiddelde prijs voor een bestaande koopwoning bleef het hoogst in Amsterdam. In de hoofdstad kostte een koopwoning in het tweede kwartaal van dit jaar gemiddeld 495 duizend euro.

Minder appartementen verkocht

In het tweede kwartaal van 2020 waren alle woningtypen gemiddeld duurder dan een jaar eerder. Met 8,5 procent was de prijsstijging opnieuw het grootst bij appartementen. Het aantal woningtransacties van appartementen was echter 5,7 procent lager dan een jaar eerder. Van alle overige woningtypen lag het aantal transacties hoger dan in het tweede kwartaal van 2019.

Silk UI Framework Simulation Device
Resize the window to preview the page in target devices.
Open the settings to change the simulation device options.