Inloggen
Wachtwoord vergeten?
Nieuws
Klantonderzoek nieuw taxatieverslag
7 maart 2021

Samen met de Waarderingskamer zijn wij bezig geweest om het huidige WOZ-taxatieverslag te upgraden. Wij zijn tot een nieuw ontwerp gekomen. Dat gaan wij nu testen met inwoners.

In het project Modelmatig Waarderen Woningen werken belastingorganisaties en andere belanghebbers samen aan het moderniseren van de WOZ. Een doel van het project is het verbeteren van de communicatie met wonigngeigenaren en huurders om het vertrouwen in de WOZ te verhogen. 

Het huidige taxatieverslag bevat veel tekst. De tekst staat vol met vaktermen zoals ‘referentieobject’, ‘secundaire objectkenmerken’ en ‘waardepeildatum’. De drie geselecteerde woningen die op het verslag staan, roepen nogal wat vragen op. Veel mensen zijn het wel eens met hun WOZ-waarde, maar vinden de getoonde geselecteerde woningen niet vergelijkbaar met hun eigen woning.

Daarnaast hinkt het huidige taxatieverslag op twee gedachten. Het verslag legt uit dat de gemeente woningen modelmatig, geautomatiseerd en in bulk waardeert, zonder elke woning apart te bekijken. Maar tegelijkertijd wekt het taxatieverslag toch de indruk dat de woning daadwerkelijk is bekeken door een taxateur. Hier ligt een belangrijke uitdaging voor het nieuwe taxatieverslag. 

Wij hebben twee ontwerpbureaus opdracht gegeven een nieuwe versie te maken, Superposition uit Arnhem en Kimmic uit Den Bosch. Wij gaven hen de volgende briefing mee: 

  • Visueel aantrekkelijk en uitnodigend. 
  • Begrijpelijk voor de gemiddelde woningeigenaar. 
  • Uitleggen wat modelmatig waarderen is. 
  • Duidelijk maken dat de WOZ-waarde het resultaat is van de onderlinge vergelijking met alle woningen.
  • Duidelijk maken dat de gemeente veel tijd en aandacht besteedt om accuraat te waarderen. 
  • Woningeigenaren moeten zich uitgenodigd voelen om contact op te nemen met de gemeente als iets niet duidelijk is.
  • De uitstraling is een balans tussen zakelijk, gezaghebbend, vertrouwenwekkend, eenvoudig, luchtig en fris.
  • Gemeenten zullen de uiteindelijke versie in hun eigen kleurstelling en font willen zetten. Het ontwerp moet daarom vrijheid bieden om later aangepast te worden door gemeenten.
  • Het nieuwe ontwerp hoeft niet te voldoen aan de huidige regelgeving die geldt voor taxatieverslagen.
  • Het nieuwe verslag moet zowel op scherm als papier goed leesbaar zijn. De schermversie moet geschikt zijn voor diverse formaten (desktop, laptop, tablet, smartphone).
  • Mensen die alleen de hoofdpunten willen weten, moeten die snel kunnen vinden. Mensen die meer achtergrond willen, moeten dat ook kunnen vinden.

Het nieuwe taxatieverslag moet het vertrouwen in de gemeente en in de WOZ-waarde verhogen. Daarmee moet het verslag bijdragen aan het verlagen van het aantal WOZ-bezwaren.

De resultaten zijn hieronder te zien.

Klantonderzoek

Wij gaan de nieuwe ontwerpen aan zo veel mogelijk inwoners voorleggen. Daar gebruiken wij een online vragenlijst voor. Heeft jouw gemeente een klantenpanel, dan sturen wij je graag de link naar de vragenlijst. Hoe meer reacties, hoe beter wij het nieuwe taxatieverslag kunnen maken.

Graag hoor ik jouw reactie op de nieuwe verslagen. Je kunt me mailen op jochem.boeke@vng.nl.


De versie van de gemeente Juinen (ontworpern door Superposition) staat online: https://woz.staging.superposition.cc/

De versies van ’s-Hertogenbosch, BghU en Amsterdam (ontworpen door Kimmic) kun je hieronder downloaden.