Inloggen
Wachtwoord vergeten?
Nieuws
WOZ-waarden woningen openbaar vanaf 1 oktober 2016
17 december 2015
De ingangsdatum voor de openbaarheid van de WOZ-waarde van woningen is 1 oktober 2016. Vandaag is Staatsblad 2015, 506 gepubliceerd waarin deze datum is vastgesteld.
Vanaf 1 oktober 2016 luidt artikel 40a van de Wet WOZ als volgt:

Artikel 40a
1. Eenieder kan op verzoek het waardegegeven van een bepaalde onroerende zaak die in hoofdzaak tot woning dient, inzien of verstrekt krijgen bij het loket voor openbare WOZ-waarden.
2. Bij algemene maatregel van bestuur wordt bepaald in welke gevallen, onder welke voorwaarden en tegen welk tarief een verzameling van waardegegevens betreffende onroerende zaken die in hoofdzaak tot woning dienen verstrekt kan worden via het loket voor openbare WOZ-waarden in een zodanige vorm dat daarop rechtstreeks een geautomatiseerde verwerking mogelijk is ten aanzien van een op voorhand onbepaalde groep van woningen of personen.

Het in artikel 40a Wet WOZ genoemde loket komt voor iedereen beschikbaar via internet. Via dit loket zijn de WOZ-waarden van woningen vanaf waardepeildatum 1 januari 2015 zichtbaar. Het loket ontvangt deze WOZ-waarden uit de Landelijke Voorziening WOZ. Op dit moment zijn gemeenten bezig hun Basisregistratie WOZ aan te sluiten op deze Landelijke Voorziening WOZ.