Inloggen
Wachtwoord vergeten?
Nieuws
Wetsvoorstel Wet herwaardering proceskostenvergoedingen WOZ en BPM bij de Tweede Kamer ingediend. 
20 september 2023
Bron: Belastingplan 2024

Het wetsvoorstel Wet herwaardering proceskostenvergoedingen WOZ en BPM is bij de Tweede Kamer ingediend als onderdeel van het Belastingplan 2024. Het wetvoorstel bevat de volgende maatregelen: 

1. De vergoeding ter tegemoetkoming in de kosten voor door een derde beroepsmatig verleende rechtsbijstand (waaronder no cure – no pay bureaus) wordt in de bezwaarfase vermenigvuldigd met 0,25 als de WOZ-beschikking wordt vernietigd of gewijzigd.

2. Deze vergoeding wordt in de fase van beroep, hoger beroep of cassatie vermenigvuldigd met 0,25 als de WOZ-beschikking wordt vernietigd of gewijzigd en vermenigvuldigd met 0,10 in de overige gevallen.

3. De hoogte van de immateriële schadevergoedingen bij WOZ- en BPM-zaken worden verlaagd van € 500 naar € 50 per halfjaar waarmee de redelijke termijn wordt overschreden.

4. Uitbetalingen van proceskostenvergoedingen en immateriële schadevergoedingenen in WOZ en BPM-zaken vinden uitsluitend plaats op een bankrekening die op naam staat van de belanghebbende.

Overgangsrecht

De wet zal op 1 januari 2024 in werking treden, waarbij voor een aantal gevallen overgangsrecht geldt:

  • De voorgestelde lagere vergoedingen voor rechtsbijstand zijn pas van toepassing op bezwaar tegen na 1 januari 2024 bekendgemaakte besluiten en op beroep, hoger beroep, verzet, beroep in cassatie tegen of een verzoek om herziening van na dat tijdstip bekendgemaakte uitspraken.
  • De voorgestelde wijzigingen die zien op de vergoeding van immateriële schade bij overschrijding van de redelijke termijn zijn pas van toepassing op vergoedingen voor overschrijding van de redelijke termijn waarvan de termijn aanvangt na de inwerkingtreding 1 januari 2024.

De uitbetalingen ingevolge een bezwaar- of beroepsprocedure die na 1 januari 2024 worden gedaan moeten plaatsvinden op een bankrekening van belanghebbende. Daarvoor geldt dus geen overgangsrecht.