Inloggen
Wachtwoord vergeten?
Nieuws
Minister beantwoordt Kamervragen over de invloed van een onderhoudsreserve van een VVE op de WOZ-waarde van een appartement 
29 mei 2019
Bron: Rijksoverheid.nl

Minister Ollongren heeft vragen beantwoord van de Kamerleden Lodders en Koerhuis (beiden VVD) over het bericht `Verplicht sparen voor onderhoud .  

De minister geeft aan dat gemeenten bij de uitvoering van de waardebepaling voor de Wet WOZ rekening moeten houden met het aandachtspunt “reserve van de vereniging van eigenaren”.

De prijs die op de markt wordt betaald voor een appartementsrecht omvat mede het aandeel in het reservefonds van de VvE dat wordt overgenomen. De prijs die op de markt wordt betaald voor een appartementsrecht, is doorgaans een goede benadering van de marktwaarde van het appartement. In principe zal de omvang van het reservefonds van een VvE namelijk niet leiden tot een verkoopprijs die ligt boven de marktwaarde. Indien echter sprake is van een bovenmatig gevuld reservefonds bij de VvE kan dat de vraagprijs en daarmee de verkoopprijs opstuwen, en is de prijs die wordt betaald dus niet per definitie een goede benadering van de marktwaarde van het appartement. Elke gemeente zal in die situatie met een dergelijk verschil rekening moeten houden. Daarom heeft de Waarderingskamer gemeenten ook opgedragen om bij de marktanalyse van verkoopprijzen van appartementsrechten te beoordelen of sprake is van een reguliere reserve of een bovenmatige reserve. Ingeval van een bovenmatige reserve bij de VvE, kan een gemeente vervolgens, afhankelijk van de specifieke context, de verkoopprijs naar beneden bijstellen voor de schatting van de marktwaarde van het appartement. 

Silk UI Framework Simulation Device
Resize the window to preview the page in target devices.
Open the settings to change the simulation device options.